070 357 0800

In september start de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een kostenonderzoek voor de langdurige zorg. Met dit onderzoek brengt de NZa in kaart welke zorg aan cliënten met een Wlz- of eerstelijnsverblijfaanspraak wordt geleverd en wat deze zorg kost. Aangezien wij begrijpen dat dit de nodige tijd van uw organisatie vraagt, denken wij graag met u mee. Niet alleen kunnen we hulp bieden bij het uitwerken en aanleveren van de juiste gegevens, we kunnen u ook helpen om met deze gegevens inzicht te geven in uw kostprijzen.

Waarom een kostenonderzoek?
Bij de invoering van de zorgzwaartepakketten in 2009 heeft de NZa voor alle prestaties tarieven berekend. Daarna zijn de tarieven niet opnieuw berekend, ze zijn alleen jaarlijks geïndexeerd. Intussen zijn er wel nieuwe prestaties en leveringsvormen gekomen. Per 2015 is de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vervangen voor de Wlz. Inmiddels bieden veel zorgaanbieders op een andere manier zorg dan in 2009 en letten zorgkantoren en cliënten steeds meer op kwaliteit. Vandaar dat de NZa nieuwe tarieven gaat berekenen die goed passen bij de zorg die aanbieders leveren.

Wat betekent dit voor u?
Wanneer uw zorginstelling langdurige zorg verleent heeft u een brief ontvangen voor uw deelname aan dit onderzoek. Van 4 september tot en met 16 oktober gaat KPMG Plexus in opdracht van NZa gegevens opvragen. U heeft hierover een brief ontvangen met instructie en de vraag alvast tijd te reserveren bij uw controller. Uit ervaring weten we dat een dergelijk onderzoek veel tijd kan vergen. Deze gegevens worden gebruikt om primair tot kostprijzen te komen om zo tarieven voor 2019 vast te stellen. Inzicht in uw kostprijzen is voor u ook erg interessant voor zowel uw planning als ook voor uw begroting. Daarnaast vraagt de vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) in en een recent beleidsstuk om transparantie zodat zij bij de inkoop van Wmo-zorg een reële prijs kunnen bieden.

Wat kunnen we voor u betekenen?
Allereerst kunnen onze financiële specialisten/controllers u helpen met het uitwerken en aanleveren van de gevraagde informatie van het onderzoek. Dat neemt uw organisatie veel werk uit handen. En dat is niet het enige; wij kunnen u ook helpen om met deze gegevens uw kostprijzen te berekenen. Met de Product Performance Calculator geven wij zorgaanbieders binnen de VVT inzicht in opbouw van kostprijzen van uw diensten. Daarnaast worden de kostprijzen in het model afgezet tegen inkoopprijzen. Hiermee krijgt u bruikbare informatie in handen om gerichte en bewuste keuzes te maken. Interesse om hier samen eens naar te kijken? Vul hieronder het formulier in en wij nemen contact met u op. Voor vragen kunt u ook direct contact opnemen met Jan Hoogendoorn via email of op telefoon 070 357 08 34.

SDB Ayton Services
Binnen SDB Ayton hebben wij een Servicesteam van ervaren financiële professionals, allemaal met ruime ervaring in de zorg. Van controllers, HEAD’s, hoofd financiën tot HR & Salarisspecialisten, onze consultants zijn breed inzetbaar. Met veel ervaring kunnen zij u veel werk uit handen nemen, met u meedenken en u van nieuwe relevante inzichten voorzien. Interesse om eens geheel vrijblijvend kennis te maken met onze consultants? Laat het weten via onderstaand formulier. We kijken uit naar uw reactie.

  • HR
  • Planning
  • Salaris