070 357 0800

Rijksambtenaren mogen verlofdagen delen

Ambtenaren bij het Rijk mogen bij wijze van proef verlof met collega’s gaan delen. Zo kunnen ze collega’s helpen die tijd nodig hebben, voor bijvoorbeeld mantelzorg. Dat maakte de rijksoverheid op donderdag 26 mei bekend.

Het delen van verlofdagen is wettelijk al mogelijk, maar gebeurt in de praktijk nog maar weinig. Het gebeurt op vrijwillige basis, de werkgever mag werknemers niet dwingen verlofdagen af te staan. Bovendien geldt het alleen voor bovenwettelijke verlofdagen. Dat betekent dat alle werknemers recht blijven houden op het wettelijk aantal verlofdagen.

De verlofdagen kunnen ingezet worden voor collega’s die tijdelijk te maken krijgen met intensieve zorgtaken. Zoals mantelzorg voor ouder, partner, kind of iemand in de sociale omgeving die hulp nodig heeft. Voor dergelijke taken is al kort en langdurend zorgverlof mogelijk, maar in een onverwachte zorgsituaties schieten die mogelijkheden soms tekort.

De gemeente Amsterdam heeft al goede ervaringen opgedaan met het vrijwillig delen van verlofdagen. In 2015 schonken 87 ambtenaren in totaal 170 verlofdagen aan 43 mantelzorgende collega’s. De gemeente heeft inmiddels besloten het systeem definitief in te voeren.

De proef bij het Rijk wordt de komende tijd uitgewerkt met het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). CNV Overheid, andere vakbonden en medezeggenschaporganen gaan met het Rijk in gesprek over de vormgeving van de regeling.

Bronvermelding:
Rijksoverheid start proef vrijwillig delen van verlof

Sorry, the comment form is closed at this time.